7. Etapa Rally Dakar 2020

Dnešní přehled 7. závodního dne Rallye Dakar 2020 bohužel musíme začít tou nejsmutnější zprávou. V průběhu etapy havaroval a smrtelně se zranil portugalský motorkář Paulo Goncalves. Paulo patřil k velmi zkusenym Dakarským závodníkům, což dokazuje několik etapových vítězství i beduín za celkové druhé místo v roce 2015. Na Dakaru startoval již po třinácté a pravidelně dojížděl v elitní desítce. Upřímnou soustrast rodině, čest jeho památce.

Zpráva o tragické nehodě rezonuje i v hodnocení dnešní etapy. V cíli se často z úst závodníků ozývala kritika na nízkou náročnost etapy. Velká část se podle nich jela na plný plyn a zdolání dnešních měřených 546 km nebylo komplikované, jen nebezpečné.

Z českých posádek si ve dni volna patrně nejlépe oddychla posádka Aleše Lopraise, která v cíli etapy zaznamenala 4. místo a stejnou pozici drží i v průběžném hodnocení. V etapě dokonce nadělili minutu i jejich přímému soupeři, průběžně třetímu Viazovičovi s MAZem, na kterého ale stále ztrácí více než hodinu.

Dvanáctý čas v etapě zajel po problémech v závěru etapy Martin Macík. Většinu etapy se přitom držel Lopraise, se kterým „naháněl“ ruské KAMAZy. Přes dnešní ztrátu ale stále drží výborně páté místo v průběžném pořadí.

České barvy stále úspěšně hájí i Martin Šoltys s Buggyrou, který byl v sedmé etapě třináctý. V průběžném pořadí si opět o jednu příčku polepšil a je devátý.

Na 13. příčce dokončil etapu Martin Prokop a je tak opět neúspěšnějším Čechem v kategorii osobních automobilů. Stejnou příčku drží posádka i v průběžném pořadí. Velmi pozitivní zprávy dorazili z týmu Tomáše Ouředníčka, který zvládl během volného dne opravit velmi silně poškozený Ford Ranger. Ten byl doslova sešrotován 3 km před cílem šesté etapy při kolizi s náklaďákem Renault Martina van dne Brinka. Ten se Tomášovi v bivaku omluvil a nabídl pomoc při opravě poškozeného vozu, díky čemuž nebyl vyřazen ze závodu. Vina na kolizi byla možná spekulativní, ale jednoznačně pochybení bylo když Holanďan po srážce nezastavil a pokračoval ve svém závodě. Tomáš ale naštěstí do sedmé etapy mohl nastoupit a výsledným 28. místem opět začíná stahovat ztrátu způsobenou kolizí. Po páté etapě byl totiž na skvělém 25. místě, ale rána v 6. etapě posádku srazila až na 43. místo. Po dnešní etapě jsou 37.

Velmi dobře dnes zajel Miloslav Zapletal, který se umístil 25. a celkově je 19. Je tak druhým nejlepším českým osobákem v soutěži. Kategorii stále vede bezchybný Carlos Sainz.

V malých buginách SxS stále jede úžasný Pepa Macháček. Svůj stroj do cíle dovedl na 13. pozici. Stále tak postupuje celkovým pořadím po technických problémech z úvodu soutěže. Aktuálně je posádka průběžně na 25. místě.

Úžasný závod má český nováček soutěže Martin Michel, který zajel 11. místo v etapě a v celkovém pořadí se posunul o příčku vzhůru na 14 místo. Po problémech stále pokračují Milan Engel (27. v etapě / 28. průběžně) i Jan Brabec (49. v etapě / 38. průběžně). Parádní výkony podává i Skyler Howes jedoucí za malý český tým Klymčiv Racing, který byl dnes 12. a průběžně drží 8. místo.

Mezi čtyřkolkami naskočil zpět do závodu Tomáš Kubiena, který 8.mistem v etapě ukazuje svou skvělou formu. V celkovém hodnocení ho ale kvůli poruše motoru ve 4. etapě nenajdeme. Podle všeho by měl být klasifikován v půlmaratonské kategorii pro odpadlíky. V hlavní soutěži máme stále skvělého Zdeňka Tůmu, který dojel 11. a stejnou příčku drží i v průběžném pořadí.

Posted in Články.